De ce suntem sălbatici atunci când dialogăm în online? 

comments

Am ajuns la capătul răbdării. Imi vine sa nu mai citesc niciodată nici un articol de presa, nici un blog, nici vreun comentariu anonim sau semnat, sa spun adio Internetului in limba romană si sa emigrez intelectual.

De ce la fiecare argument inteligent si bine structurat si formulat se găsesc minim zece prosti care sa deturneze discuția in tot felul de vendete personale?

De ce nu ne putem concentra pe un anumit subiect?

De ce ii acceptam in spațiul public pe comentatorii anonimi (chiar la articole care nu sunt sensibile), pe cei care duc orice discuție catre erorile gramaticale, obsedații de Basescu sau Ponta, veșnica tema “noi vs ei – inamicii inventati de sistem”, pe postacii de partid încercând sa își adune capital electoral chiar si la articolele despre “cum sa slăbești fara sa faci nimic”… ?

De ce intram in dialog cu astfel de personaje reale sau fabricate? Sunt tot troli, au doar un singur scop: sa ne împiedice sa dialogam constructiv.

De ce nu ne putem contrazice respectuos? De ce permitem sălbăticilor sa-si urle injuriile a răspuns la orice?

Chiar nu exista moderatori pe cele mai urmărite site-uri de știri ? Chiar nu se stie ca cei nesinceri si rău-intenționați, care doar poluează spațiul public pot fi filtrați? Ca folosesc aceleași adrese Ip, ca au resurse limitate, ca dupa cateva tentative de instigare la îndobitocire ar trebui blocați pt eternitate ????

De ce filtram doar aerul care il respiram si nu si ideile cu care ne alimentam mintea?

E o conspirație sigur. Dar nu e in primul rand conspirația externa de a ne agita si învrăjbi unii împotriva altora pe cat e conspirația propriei noastre răutăți, a urii care simți cum te înconjoara din momentul in care ai trecut granița mioritica si începi sa respiri mai apăsat sub presiunea privirilor ascuțite.

E conspirația lipsei de unitate, a atomizarii sociale, a indiferentei unuia fata de “celălalt” care ne face sa nu avem incredere in noi ca societate, ca romani, si sa fim agresivi pana si in vorbire.

E conspirația prostiei si a proștilor de a acapara spațiul public si a deștepților de a-i lasa, de a se izola, de a trai in lumea lor elitistă si segregată, detașați si comozi in mănăstirile intelectuale din care nu se pot cobori in piața publica pentru a participa la discuțiile cetății !

P.s.: Astept comentarii care nu au nici o legătura cu subiectul.

Advertisements

1 Comment (+add yours?)

  1. andreigalatanu
    Feb 01, 2016 @ 11:45:30

    Întrebările tale mă frământă și pe mine. Până acum, de fiecare dată când citeam un articol, mă interesau destul de mult și comentariile. De acum, cred că voi sări peste comentarii. Indiferent de tema sau domeniul articolului, comentariile au același tipar. Cred că suntem un popor departe de a avea capacitatea de a discerne și filtra informațiile. Totodată, spiritul nostru civic e aproape de 0. De cultura politică nu mai spun nimic. Momentan, nu pot veni cu o soluție viabilă pentru a rezolva rădăcina problemei. Ura, lipsa de unitate și indiferența sunt doar cauzele vizibile ale problemei.

    Like

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: