Normalitatea nesimtirii

Caut chirie. Bine, nu arde, dar cochetez cu idea de a sta singur in apartament. Asa e felul meu de a fi. Ma organizez mai bine cand sunt singur. Stiu, unii mi-ar spune sa ma insor. Asta e alta poveste..

Rasfoind ziarul online de anunturi, pe langa o gramada de anunturi false puse de agenti imobiliari care vor sa ma ajute cu forta sa-mi implinesc “visul”, vorba reclamei  – bine, visul lor (nu al meu) ar fi sa ma vada sclavul bancii pe 30 de ani – dau intr-una de anunturi emotionante ce contin cuvinte  de genul: merita vazut, ocazie, ideal pentru .. firme, cupluri, etc.,  superoferta, frumos, amplasare excelenta.

Putine anunturi, chiar apartinand unor persoane fizice, sunt scurte si la obiect.

Oamenii nu stiu, sau pur si simplu nu vor sa fie directi, concreti, sinceri, sa spuna clar ce vand/inchiriaza, unde, ce conditii sunt si sa puna eventual niste poze care sa cuprinda toata camera, nu doar baia sau coltul camerei cu dulapul nou, probabil singura chestie noua din tot apartamentul.

In afara de frustrarea pe care o am cand sun pentru un anunt postat acum 5 minute si interlocutorul imi spune pe fundal de manele, cu o amabilitate ridicol de fortata, ca „s-a dat de o luna, dar avem altele daca va intereseaza”, dincolo de sentimentul de stupiditate care il am cand zeci de anunturi ale unor asa-zise persoane fizice uita sa mentioneze adresa – de parca proprietarii care ar avea de inchiriat s-ar ascunde sa nu stie lumea unde e apartamentul – sau sunt atat de vagi de parca omul nu e sigur cum arata apartamentul lui sau nu e sigur ca vrea sa il dea in chirie, parca am impresia ce traiesc intr-o societate de oameni incapabili de sinceritate, care gandesc emotional si reactioneaza la randul lor doar la stimuli emotionali.

Cand mi-am cumparat masina am primit-o cu o baterie ce m-a tinut vreo luna. La service mecanicul mi-a zis ca „asa se face, e normal”. Adica cine nu da tepe altora nu e bine cu capul.

Indiferent de calitatea lucrului promovat, oamenii refuza sa fie sinceri, mint, ascund detalii, folosesc cuvinte siropoase, totul cu o naturalete ce frizeaza ridicolul. Adica asa e normal, asa fac toti!

Cine ne-a invatat pe noi sa mintim si sa „prostim” pe ceilalti cu naturalete ?

Poate e normal la unii in familie – as fi zis cartier dar as fi gresit generalizand – poate asa au fost prost-crescuti ca altfel nu se poate, ca singurul mod de a te simti implinit si a face ceva in viata asta e sa dai tepe, sa-i „faci” pe altii, sa fi smecher (a se citi nesimtit). Eu nu sunt asa, si cunosc o gramada de oameni care nu sunt asa. Doar nesimtitii pot sa afirme ca toti sunt ca ei.

Daca in alte tari, astfel de anunturi nici nu s-ar publica, fiind considerate ridicole, astfel de atitudini fiind calificate ca rau voite, la noi nu numai ca sunt considerate „normale”, dar exista o anumita admiratie pentru ele, pentru smecherii care „se descurca”, „prostesc” pe altii.

Adevarul e ca oferta aceasta tradeaza o anumita cerere. Ambiguitatea, lipsa de sinceritate si reaua intentie a vanzatorilor de iluzii rezoneaza cu aceleasi sentimente ale cumparatorilor. Smecherii vorbesc aceeasi limba. Daca accepti sa intri in dialog cu astfel de oameni, inseamna ca oarecum te asemeni lor.

Ne uitam la alte popoare prospere, disciplinate si civilizate, si am vrea sa avem calitatea vietii lor, insa le dezaprobam disciplina, justitia „prea dura” si in general respectul lor pentru corectitudine. Nu intelegem ca tocmai asta le face puternice si bogate.

Oare cand vom refuza sa mai acceptam si incurajam  prostia, smecheria si nesimtirea ?

Probabil cand vom inceta sa le mai admiram.

Advertisements

11 Comments (+add yours?)

 1. reportaje-live
  Nov 09, 2012 @ 15:35:16

  prietene nu te supara dar bati campii cu gratie – melanjul asta de religie si capitalism imi provoaca *- sunt curios daca ai curaj sa imi publici commentul

  In rest imi pari un tip istet – ar fi frumos pentru tine daca ai mai pune mana pe o carte si ai deschide un pic ochii in privinta “bisericii lui Hristos”

  * ti l-am editat. unele cuvinte nu au ce cauta aici. o sa iti si raspund.

  Like

  Reply

 2. nicusoare
  Nov 09, 2012 @ 15:45:49

  Daca crezi sincer ca nu este nici o legatura intre religie si capitalism atunci cred ca ar trebui sa mai pui tu mana pe ceva carti !
  Iti recomand una de referinta: Max Weber – Etica protestanta si spiritul capitalismului.

  http://www.humanitas.ro/humanitas/etica-protestanta-si-spiritul-capitalismului-1
  http://ro.wikipedia.org/wiki/Etica_protestant%C4%83_%C8%99i_spiritul_capitalismului

  Mai degraba cred ca tu ai o problema cu religia in sine, te blochezi in generalizari nu vezi lucruri evidente.

  Apropo, capitalismul salbatic a aparut unde?

  Like

  Reply

 3. reportaje-live
  Nov 09, 2012 @ 18:14:13

  ok o intrebare scurta

  esti de acord ca religia prin esenta ei este de natura socialista ?

  Like

  Reply

 4. nicusoare
  Nov 09, 2012 @ 18:41:46

  Care religie? Mi se pare ca termenul asta defineste ceva foarte vag la tine.

  Pana si crestinismul e de mai multe feluri. Bisericile ortodoxe si catolice se potrivesc mai mult cu socialismul fortat pentru ca, principiile merituozitatii si al oranduirii sociale in functie de munca, eficienta, calitate sunt eclipsate de cel mai mare principiu al lor, al autoritatii.
  Nici cu gandirea critica nu stau mai bine. Unde ai mai auzit tu de “crede si nu cerceta”? E o aberatie original romaneasca.

  In protestantism, in schimb, principiile Bibliei au generat o altfel de societate bazata pe munca, merite, si o continua cautare dupa mai mult, mai bine, oamenii pur si simplu sunt invatati ca trebuie sa fie cat mai buni, in toate domeniile, sa exceleze si sa gandeasca critic.

  Apostolul Pavel spuna ca “cine nu munceste nici sa nu manance”. Isus Hristos spune ca milostenia (socialismul) daca nu este facuta “in ascuns” este zero barat.
  Adica oamenii trebuie sa fie buni cu ceilalti pe banii lor si absolut voluntar.

  Asistenta sociala fortata europeana, si foarte recent americana de tip Obama – statul imi baga mana in buzunar la salar si da altora, are valoare religioasa ZERO.
  Dar daca nu ai citit in viata ta macar o data Biblia, doar carti cu povesti religioase, sau iti formezi parerea despre crestinism de pe Discovery Channel, atunci nu ai de unde sa stii astea.

  Asa ca, daca accepti sa nu generalizezi, raspunsul este nu. Religia Biblica este pur capitalista, pe cand religiile bazate pe ierarhii absurde sunt profund socialiste.

  E exact diferenta dintre statele in care se respecta Legea, Constitutia, nimeni nu e deasupra legii, si statele in care “majoritatea decide”, chiar daca ce vrea majoritatea e ilegal si haotic.

  Like

  Reply

 5. mychangingworld
  Dec 07, 2012 @ 12:20:06

  imi place postul tau:)) Mama Omida a ajuns sa-si publice anunturile si in ziarele parisiene 🙂 se pare ca in Romania nu ii merg afacerile 🙂

  Like

  Reply

 6. Alexandru Nădăban
  Jan 10, 2013 @ 15:25:55

  Reblogged this on Pasarea Phoenix Remixed & co and commented:
  Hai să fim normali:

  Like

  Reply

 7. C.
  Jan 25, 2013 @ 01:07:16

  Natura omului poate fi formata cat de cat spre bine prin “traditia” unei tari respective. Vad asta aici in Germania. Aceeasi oameni (aceeasi fire) dar cat de cat alte valori. Pana acum…se strica si aici tot mai mult…mersul lumii scris deja in Biblie…
  Citind articolul tau mi-am dat seama ca cu greu si foarte greu se schimba “romanul”…:) …am plecat de 21 de ani din tara dar tot acela e :)…bune si rele…asa e lumea…si Romania e numai un punctulet destul de mic pe harta (ca si Germania de altfel)…vreau sa zic ca lumea-i mare si oameni miliarde ;).

  Blessings, Cri.

  Like

  Reply

 8. nicusoare
  Jan 25, 2013 @ 10:27:23

  Natura umana e aceeasi. Schimbarea inimii se face prin nasterea din nou, din Duh, dar decenta si bunul simt se obtin prin educatie.

  Doar Dumnezeu poate schimba oamenii din rai in buni, dar un sistem administrativ bun poate limita raul foarte mult, il poate ingradi a.i. sa nu se desfasoare in voie.

  Iar noi, ca si crestini avem dreptul sa ne dorim si trebuie sa militam pt cat mai multa cenzura, cat mai multa presiune asupra oamenilor rai si a faptelor rele ca acestea sa fie cat mai limitate in spatiul public.
  Adica sa SARAM, sa conservam, sa pazim cat mai bine si cat mai mult timp societatea in care traim de la putrefactie morala.

  Cum se face asta? Prin implicare si condamnare publica si intransigenta a tuturor faptelor amintite. Nu suntem chemati la izolare intre peretii bisericilor, ci implicare activa in societate.

  Nu vreau sa mai aud ca “nu se poate”, asa e lumea. Asa e doar lumea in care crestinii nu-si fac datoria de a o sara, de a lua atitudine.

  Like

  Reply

 9. C.
  Jan 25, 2013 @ 16:10:21

  Amin. Am inteles ce ai vrut sa zici. Ce-am vrut eu sa zic, dar nu-mi venea cuvantul in minte e: conteaza EDUCATIA! Cum ai zis. In rest am inteles ca vrei sa faci atent ca: a SARA inseamna a condamna (prin zis, vorbit) tot ce e rau si nu e dupa voia lui Dumnezeu. Faci tu asta in fiecare zi? Daca da…care e reactia oamenilor? Eu o fac cand e necesar si “ARE ROST”:

  Proverbe 9:7,8 – “Cel ce mustră pe un batjocoritor îşi trage dispreţ şi cel ce caută să îndrepte pe cel rău se alege cu ocară. Nu mustra pe cel batjocoritor, ca să nu te urască; mustră pe cel înţelept, şi el te va iubi!”

  Proverbe 23 – ” 9 Nu vorbi la urechea celui nebun, căci el nesocoteşte cuvintele tale înţelepte.”

  Matei 7:6 – ” Să nu daţi câinilor lucrurile sfinte şi să nu aruncaţi mărgăritarele voastre înaintea porcilor, ca nu cumva să le calce în picioare şi să se întoarcă să vă rupă.”

  Dupa Biblie am inteles ca mai important ptr. noi crestinii este mustrarea ce trebuie crestinii s-o facem celorlalti crestini (fratii responsabili in primul rand celor ce traiesc in neoranduiala si fac calea sa fie vorbita de rau)…1 Tes. 5:14 si altele…

  ….cred ca asta-i mult mai important ca sa fim ca Biserica SARE pentru lume cu adevarat…

  Domnul sa te foloseasca in continuare!

  …pe lume o mustra Dumnezeu!

  Like

  Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: