Capitalism sau comunism. Ce ar trebui să aleagă creștinii? 11 motive

Contează așa mult sistemul și ideologia din spatele lui?
DA! Aceeași oameni în sisteme diferite trăiesc diferit!
Am vrut să nu mai vorbesc despre politică, însă când văd ignoranța cu care mulți creștini se lasă prinși în mrejele promisiunilor aiurite ale politicienilor nu pot să „tac”.
De ce e infinit mai bun capitalismul decât comunismul?
Pentru că se bazează pe principii asemănătoare celor Biblice: ce semeni aceea culegi, fiecare este răsplătit direct proporțional cu cât/cum/ce muncește.
1. Pentru că se bazează pe libertatea muncii, nu pe obligație
Pentru că nu statul/partidul decide ce să muncesc și cât valorează munca mea, ci piața liberă care se auto-reglementează.
Ceea ce e util pentru societate și are valoare este căutat și plătit, iar ceea ce e inutil și ineficient nu e susținut și promovat pentru că așa zice cineva. De ce se plâng atâția proaspăt absolvenți de facultate că nu își găsesc de lucru? Ei au niște foi de hârtie care atesta „valoarea” lor, însă nu știu să facă mai nimic util pentru ceilalți.
Biblia promovează o societate în care cel ce muncește este respectat și trăiește bine, iar leneșul este disprețuit și trăiește rău. Citește toată cartea proverbelor lui Solomon și vei vedea! Iar în Noul Testament suntem învățați că „cine nu muncește nici să nu mănânce”.
2. Pentru că îți permite apărarea unor drepturi fundamentale
Drepturi a căror legitimitate nu ar trebui contestată de către nici o instituție a vreunui stat, sub nici un pretext, cum ar fi : viață, libertate de conștiință și de opinie, proprietate.
3. Pentru că respectă diversitatea
Pentru că uniformitatea e o utopie pentru a cărei imposibilă realizare au fost uciși prea mulți oameni.
Pentru că oamenii sunt indivizi distincți și diferiți, creați de Dumnezeu asemănători dar unici, și nu „clase” muncitorești, „colective” sociale. Destinul în viață, la fel ca și mântuirea depind strict de voința ta personală și efortul pe care îl depui în acest sens.
4. Pentru că tu hotărăști ce are valoare pentru tine, cum trăiești, nu partidul!
Ai „dreptul legal” de a face ce vrei cu viața ta, (chiar de a păcătui, dacă asta alegi – oricum mântuire cu forța nu se poate) atâta timp cât libertatea ta nu afectează libertatea celorlalți. Nimic nu e obligatoriu. (Toți știm vorba care zice că în comunism tot ce nu e interzis e obligatoriu!)
5. Pentru că separația puterilor în stat limitează abuzurile
Pentru că Dumnezeu de la început n-a fost de acord cu stăpânirea oamenilor de către oameni, și ne-a avertizat ca primul rezultat al centralizării totale este sclavia tuturor. (vezi articolul precedent!)
Separarea puterilor asigură cât de cât un echilibru. Și decât o pace strâmbă mai bine un război drept! Să ne ferească Dumnezeu să ajungem din nou la partidul unic..
6. Pentru că e realist. Pornește de la premisa că omul e corupt și are nevoie de motive egoiste ca să muncească și să prospere.
Realitatea demonstrează că pentru idealuri de aur nimeni nu muncește și că dacă nu au de câștigat în mod direct proporțional cu munca lor, oamenii pur și simplu nu își dau interesul.
„Pe săraci îi veți avea întotdeauna”, a zis Domnul Isus. Comuniștii au încercat să-L contrazică și să aducă „bunăstarea pentru toți”, raiul aici și acum. Cuvintele lui Isus au rămas în picioare.
7. Pentru că nu frânează inovația care vine din pasiune individuală
De ce n-au inventat rușii Internetul, sau Iphone-ul, sau eBook-ul, sau KFC !? Ce-ar fi facut Bill Gates sau Steve Jobs într-o țară comunistă ? Absolut nimic. Progresul unei țări nu-l aduc minerii, ci intelectualii și oamenii de știință. Cea mai proastă afacere pe care o poate face o țară este exportul de resurse brute și materie primă.
8. Pentru că nu mă obligă să fac acte caritabile non-stop în timp ce beneficiarii banilor mei îmi râd în nas sfidător
Milostenia, ne invață Mântuitorul Hristos se face voluntar și în ascuns, iar cei ce stau cu mâna întinsă, au capul plecat. Comunismul nu numai că transferă cu forța banii de la cei ce îi produc la cei ce îi toacă, dar creează și falsa impresie că lor „li se cuvine”, că „au dreptul”. Dpdv Biblic, o astfel de milostenie forțată are valoare ZERO.
9. Pentru că promovează responsabilitatea personală
Dacă în capitalism, greșelile economice se plătesc cu ajunsul în stradă ( în cazul celor ce nu au sau nu vor să apeleze la familie și biserică ), fiecare plătind pentru propriile greșeli și culegând toate roadele propriei munci, comunismul are avantajul „responsabilității comune” ( = iresponsabilitate ), adică greșește unul și plătesc toți. Și pentru că se greșește continuu, toți plătesc în mod constant.
Dacă în capitalism este incurajat spiritul antreprenorial, căutarea soluțiilor, inovația, imaginația și gândirea analitică, comunismul oferă ca sursă de existență o singură alternativă, „sacul comun”, etern gol pentru care tot timpul oamenii se ceartă și se omoară.
10. Pentru că încurajează statul minimal
Statul care asigură protecția, ordinea și disciplina, și intră cât de puțin posibil în buzunarele oamenilor, și absolut deloc în casele și viața lor personală. Comunismul îți ia portmoneul cu tot, îți dă ceva mărunțiș înapoi și îți dă un număr la o coadă, îți spune ce, când, cum să faci, ce e bineși rău, cum și ce să gândești.
11. Pentru că asemănarea comunismului cu creștinismul e o minciună
La nivel proclamativ, comunismul se aseamănă cu creștinismul, în sensul că proclamă o oarecare pace și liniște între oameni, o anumită stabilitate și egalitate. La nivel practic, totul este bazat pe forță și violență, sistemul comunist aduce cea mai mare inegalitate, toată bogăția fiind adunată în mâinile a foarte, foarte puțini oameni, de obicei oameni fără scrupule cu un caracter ce le permite folosirea urii, violenței și a morții pentru a ajunge sus.
Așadar..
Nu există sistem creștin în lumea asta în afară de Biserica lui Hristos, dar dintre cele 2 rele, comunismul este pe departe cel mai diabolic, fiind construit pe principii diametral opuse celor creștine.
Nu cred ca poate exista aici, sub Soare, vreun sistem „bun”, dar în același timp, înțeleg că în locul „în care mi-a fost dat să trăiesc pentru o vreme”, trebuie să caut pacea și binele țării și a cetății, atât rugându-mă pentru ea, cât și asumându-mi anumite responsabilități.
Nu cred ca principiile Bibliei pot fi aplicate lumii care nu ține seama de Dumnezeu, în ansamblu, cred ca în spatele sistemelor lumești sunt structuri ale răului spirituale ce dicteaza mersul structurilor administrative umane, pe care Biblia le numește „domnii„, „căpetenii”, etc.
Însă cred că în rugaciunea „Tatăl nostru”, Domnul Isus ne învață să cerem „vie Împărăția Ta!”, și putem face acest lucru prin promovarea valorilor moral-spirituale ale Împărăției lui Dumnezeu: libertate, demnitate, echilibru, muncă, responsabilitate, adevăr, cinste, dragoste, bunătate, dreptate. Iar comunismul ne-a demonstrat că se bazează exact pe opusul lor.
Creștinii responsabili ar trebui să fie cei mai îndârjiți luptători împotriva sistemelor totalitare, pentru că ei au cunoscut adevărata libertate, libertatea dată de Dumnezeu prin eliberarea de păcat. Și libertatea nu trebuie cedată niciodată pentru nici o promisiune materială.
Fiți liberi!
Advertisements

5 Comments (+add yours?)

 1. Cristina
  Jan 23, 2013 @ 17:50:03

  Foarte de acord!! Clar si logic!

  Liked by 1 person

  Reply

 2. Cristina
  Jan 23, 2013 @ 17:50:37

  Reblogged this on Enjoying homeschooling's Weblog.

  Liked by 1 person

  Reply

 3. avenirv
  Feb 04, 2016 @ 22:24:05

  capitalismul nu inseamna neaparat democratie. nu confundati.

  Liked by 1 person

  Reply

 4. andreinewcreation
  Feb 06, 2016 @ 11:34:19

  Practic vorbind, nu prea sunt de acord cu tine deoarece privind la situația actuala a Rusiei care e comunistă în comparație cu România care a acceptat capitalismul…….rușii sunt mult mai creștini decât românii

  Liked by 1 person

  Reply

 5. nicusoare
  Feb 06, 2016 @ 12:02:41

  Nu exista popor creștin. Nu a existat in 2000 de ani de istorie. Eu am subliniat incomptibilitatea dintre sistemul care impune cu forța si cel care te “obliga” sa alegi. Eu cred ca mântuirea e personală in primul rând si doar pe plan secund comunitară (obligatoriu sa aibă si componenta asta, dar ea nu te asigura ca esti creștin). Comunismul te depersonalizeaza pt a intra in tipar. Același lucru il face si păcatul… Dumnezeu ne-a creat unici, si nu ne vrea uniformizati, ci uniți si diferiți!

  Like

  Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: