Copyright Crestin, Comert Crestin

Pentru că au apărut recent o întreagă pleiadă de moralişti creştini ce suferă din cauza transmiterii necomerciale a muzicii creştine, m-am gândit că e nevoie de niște lămuriri, concluzii la care am ajuns după multe frământări.
Nu le contest sinceritatea, insa cred ca au cazut intr-o capcana, aceea a confundarii legii pamantesti, a statului, cu Legea lui Dumnezeu.
Intr-o vreme era ilegal in Israel sa reproduci sau sa ai unelte de ascutit sapa si sacurea, aveau Filistenii copyright pe ele, ma indoiesc totusi ca pe Dumnezeu il deranja ca isi mai ascutea cate unul sapa in mod clandestin.
Nu cred in Robin Hood, insa intr-o tara in care banii pentru necesităţile elementare sunt de multe ori o problema, a pretinde sa cumperi orice melodie pe care vrei sa o asculti (sau un cd intreg pentru o singura melodie decenta) e pur si simplu aberant. Muzica e unul din putinele refugii pe care tinerii de azi le mai au..
Nici nu vreau să mă gândesc la ce nivel de cultură muzicală ar fi rămas bisericile neo-protestante dacă nu ar fi existat mp3-urile. La mulţi ar fi dominat încă acordeoanele.
Nu cred ca trebuie dovedit de cate ori de-a lungul istoriei legile omenesti au devenit prapastios de departe de Cuvantul Scripturii. Nu cred ca scopul scuza mijloacele, dar contest incadrarea copierii de muzica cu mesaj creştin la categoria păcate, pentru ca nu poţi fura ceea ce aparţine lui Dumnezeu de drept.
Pentru lucrurile duhovnicesti avem un alt set de valori, gandim in alti termeni fata de cei firesti, cu care opereaza lumea. Daca muzica pe care cineva o nascoceste se pretinde a fi de inspiratie divina, sau transmite un mesaj crestin, atunci singurul vrednic sa aiba drept de copyright e Hristos.
Apreciez cantaretii crestini care recunosc faptul ca doar Dumnezeu are copyright pe Evanghelie si orice derivate si produse secundare ale Ei. Ce fac ei (cei care nu cer bani pt copyright) nu e caritate, e doar o recunoastere a originii si dreptului de proprietate Divin asupra creatiei lor. Ce fac ceilalti, e pacat. A mai fost unul care a incercat sa comercializeze Evanghelia undeva prin Faptele Apostolilor. A fost foarte aproape de faliment..
Muzica de lauda (crestina) ar trebui sa fie o lucrare a bisericii, sustinuta de biserici crestine, nu una autonoma, independenta, a “artistului”. Sintagma “artist crestin” nu ar trebui sa semene deloc cu cea de artist laic. Daca ai ceva de spus şi mesajul tău e unul Biblic, o biserica sanatoasa te va sustine. Daca nu, probabil e mai bine ca nu ai bani “sa-ti scoti cd”. Chiar daca e la moda..
Diavolul nu sufera pentru bani, toti sunt ai lui, el sufera pentru faptul ca Evaghelia este predicata. Pretextul s-a schimbat, motivul e acelaşi.
Pana acum douazeci de ani se lupta cu cei ce aveau in casă sau răspândeau Sfanta Scriptura sau carti de cantari crestine in forma tiparita sau pe casete, acuma are probleme cu mp3-urile. Unii au fost batuti si persecutati pentru nişte cărţi de cântări, mulţi încă nici un cd gol n-am cumpărat pentru alţii, ca să nu încălcăm legea scriindu-l.
….
Continuare
“Fara plata ati primit, fara plata sa dati!”
Lamuriri suplimentare (am curatat umpic articolul pentru a fi mai clar):
1. Nu exista drept de copyright pe Evanghelie, nici pentru predicarea, nici pentru cantarea Ei. Daca multi cer bani in schimbul slujirii lor, sa fie sanatosi, Dumnezeu ii va judeca intr-o zi. Eu nu am fost si nu o sa fiu niciodata de acord cu asta (nu am acceptat nici banii de benzina – desi nu cred ca e gresit asta, cred ca daca Dumnezeu ma trimite undeva, imi da si bani de benzina).
2. Nu contest slujba de predicator sau muzician angajat (sustinuta de o biserica) ce are meseria aceasta (cine predica Evanghelia trebuie sa traiasca din Evanghelie – dar nu ca un ambulant care isi ia plata pentru fiecare prestatie). Apostolul Pavel nu si-a luat nici ceea ce ar fi avut dreptul (cred ca stia  de ce, care sunt capcanele in care din pacate multi azi se afla prinsi).
3. Modelul artistului crestin contemporan e unul nebiblic. Levitii muzicieni de la Templu nu primeau bani pentru prestatie, ci erau sustinuti in slujba ca muzicieni. Independenta moderna a artistilor de biserica si lipsa sustinerii din partea ei (uneori chiar lipsa unei legaturi sanatoase cu o biserica locala) creeaza nevoia de bani din vanzari si nemultumirea cantaretilor ca nu li se vand albumele, in locul bucuriei ca mesajul este transmis.  Si de aici reiese si motivatia lor.
Modelul slujitorului (indiferent ca e vorba de muzica sau predica) ce pesemne ar vrea sa faca o slujba pentru Dumnezeu dar nu-i ajung banii nu mi se pare onest. Ma intreba cineva ca daca nu si-ar scoate bani din cd-uri cum ar avea Hillsong atata impact in lume. Oare apostolii Domnului ce comert au facut, ce au vandut, ca sa aiba bani de predicat? Luther cat a castigat pentru ca a compus si cantari crestine? Unii au slujit sustinuti de biserici, altii cum au putut, acuma toti vor sa-si asigure slujirea viitoare..
4. Mai mult, cand vrem sa aducem o jerta, Biblia ne invata ca trebuie sa ne coste ( NU sa facem profit din ea ). Nu cauti ca prin slujire sa castigi ceva, ci sa daruiesti, sa jertfesti. Daca muzica ta nu e crestina, nu are ca scop transmiterea Evangheliei, e pur si simplu divertisment, poti s-o vinzi linistit, dar pune-i eticheta corecta. Si fii realist, in Romania 20 ron pentru un cd nu o sa primesti. Vei fi “torentat”.
p.s. am auzit de o biserica din Spania ce nu permite nici unui muzician invitat sa vanda cd-uri cu mai mult de 3 euro. interesant..
Continuare 2:
! Am Windows cu licenta, OpenOffice, si alte softuri freeware sau shareware. Am si vreo 30 de cd-uri audio originale cumparate cu mari sacrificii, nu pentru ca as crede in sistemul de vanzari, dar pentru ca vreau sa ajut, atat cat pot artistii. Unii imi sunt prieteni.  Discutia se refera in principal la muzica crestina, prin care inteleg muzica ce transmite intr-o forma sau alta Evanghelia (si de ce nu alte derivate ale Evangheliei, predici, etc), si la sistem, modul de functionare a  industriei muzicale crestine care cred eu este gresit.
1. Argumentul Biblie vs lege : Legal, nu este voie sa copiezi muzica crestina. Nu contest ilegalitatea (d.p.d.v. al legilor omenesti) piratarii muzicii de orice natura. Este ilegal. Discutia este: din punct de vedere Scriptural si spiritual este pacat, sau nu?
Pe site’ul http://mariuscruceru.ro/2010/01/20/torentul-cu-furaciuni-crestinesti/ veti gasi aparatorii copyrightului si producatorii/comerciantii de muzica crestina punand retoric intrebarea “Faptul că există sau nu o lege mă poate face pe mine să renunţ la principiile Bibliei?... O lege dată sau nu de oameni nu poate sa schimbe principiile lui Dumnezeu!” recunoscand ca principiile Scripturii transcend legile statului. Se foloseste acest argument pentru a afirma ca furtul e furt, chiar daca este permis de anumite tehnologii web. Ei bine, eu am folosit exact acelasi argument pentru a spune ca desi statul considera furt copierea transmiterii Evangheliei (si garanteaza dreptul de a cere bani, a comercializa-o), acest lucru nu constituie pacat d.p.d.v. spiritual si Scriptura NU acorda dreptul de a  comercializa mesajul ei.
2. Argumentul practic: Crestinii (hai sa admitem ca printre acestia sunt si oameni calauziti de Duhul Sfant) nu au nici cea mai mica problema de constiinta in a transmite mai departe muzica crestina, pana nu vine cineva si le spune: “este pacat pentru ca este ilegal, pentru ca artistii pierd bani!”. Si atunci toti se intreaba: “De ce? Cum poate Dumnezeu considera pacat a transmite oamenilor mesajul Evangheliei? Cum poti sa vestesti Evanghelia, dar sa nu lasi pe nimeni sa se bucure de aceasta vestire, decat in schimbul BANILOR, daca plateste?” Oare chiar nu suna nimic putred aici ???
3. Pentru orice lucrare muzicala este nevoie de o anumita suma de bani (exista un minim, ce poate fi amplificat de gradul de complexitate si uneori extravaganta a formei muzicale). Problema e:
a.) de unde vin banii acestia? De la biserici si oameni care vor in mod voluntar sa sprijineasca lucrarea, sau din comercializarea lucrarii ? Scopul nu scuza mijloacele ( “Daca nu vindem nu avem bani sa producem..”). Unde isi are loc COMERTUL cu lucruri duhovnicesti in Sfanta Scriptura? Si pot folosi si argumentul celalalt (al multimii) tot in sens invers: faptul ca toti vand (acesta este modelul lumesc), ne da dreptul sa spunem ca asa e bine ?
b.) Care este modul de a binecuvanta al lui Dumnezeu? Dumnezeu iti da banii in avans, iti asigura intotdeauna necesarul pentru investitie ca sa dormi tu linistit, sau iti da pas cu pas, uneori chiar in ultima clipa, lasandu-te ca mereu si mereu sa depinzi de El si uneori distrugandu-ti siguranta si incercandu-ti credinta prin asta ? Dar noi vrem sa fim asigurati..
Nu exista bani nu din cauza comertului slab, nu exista bani pentru ca Dumnezeu nu binecuvinteaza “lucrarea de comert”, pentru ca El cunoaste inima si motivatiile slujitorilor cel mai bine, pentru ca nu este de acord ca cineva sa-I vanda Evanghelia pe care El ne-a dat-o FARA PLATA si ne-a poruncit sa o dam mai departe tot FARA PLATA.
Nu exista bani pentru ca astepti rasplata aici si acum, si in locul bucuriei pe care ar trebui sa o ai ca ai reusit sa transmiti Cuvantul catre oameni, te gandesti la cifre si la neputinta lui Dumnezeu de a te folosi mai departe daca nu merg bine vanzarile.
Cat de lumesti putem sa fim? Ce economie fireasca avem, avem aceeasi atitudine fara de bani la fel ca si cei fara Dumnezeu?Am invatat de la americani ca Duhul Sfant si banii fac casa comuna (ce blasfemie subtila), ca Dumnezeu fara bani nostri ramane mut, ca e mai important profesionalismul muzical decat smerenia si virtutile interioare, ca e nevoie de extravaganta si fast in transmiterea Evagheliei, “sa placa, sa atraga”, sa fascineze firescul din oameni, spectacole si risipa de bani pentru a fi convingatori in forme cat mai complexe si profesionale, atata preocupare pentru forme.
De ce ignoram felul in care au transmis Evaghelia crestinii din atatea veacuri, jertfind, si nu investind (in sens lumesc). Multi s-au dat pe sine si au plecat in misiune prin credinta, calauziti de Dumnezeu, fara un ban in buzunar si fara sa ceara vreun ban celor ce-i ascultau, dar cu Dumnezeu in inima. Il aveau pe Dumnezeu, si pentru ca El i-a binecuvantat la orice pas, au intors lumea pe dos. Dumnezeu ar putea face cu un singur om dedicat mai multe decat cu 10 miliardari. Poate i-ar pune pe cei 10 sa-l sponsorizeze..
Unde e credinta, jertfirea, slujirea fara asteptarea vreunei rasplati pamantesti, decat a celei vesnice? Cine este SURSA care ne sustine in slujire, Dumnezeu si harul Sau sau banii din vanzari ? Daca am fi in primul rand crestini, si mai apoi artisti, am intelege asta. Din pacate multi sunt doar artisti, facinati de viata de artist lumesc (laic), si au copiat acel tipar in crestinism, altii inca incearca sa-l copieze, dar n-au bani..
Advertisements

48 Comments (+add yours?)

 1. Alin Cristea
  Nov 26, 2010 @ 22:35:36

  Nu am văzut nici o lămurire.

  În schimb …

  (Comentariu editat datorita lipsei de … )

  Like

  Reply

 2. nicusoare
  Nov 28, 2010 @ 00:03:41

  Daca sunteti amabil sa-mi detaliati ce nu ati inteles, sau ce credeti ca e gresit.. ? E cam superficial comentariul. Si eu stiu sa jignesc, fara argumente, dar nu o sa o fac. Astept raspuns.

  Like

  Reply

 3. Simona
  Nov 29, 2010 @ 11:28:25

  Sincer eu nu m-am prea m-am gandit la tema asta..nu cumpar dc-uri noi niciodata ca sunt prea scumpe…toate melodiile le iau de pe net..daca nu ar fi pe net nu le-as aculta deloc..deci mie mie se pare ok sa le poti lua de pe net si astfel sa aiba acces la ele toata lumea care are nevoie de muzica crestina…

  Like

  Reply

 4. Ionut M
  Nov 29, 2010 @ 12:01:34

  Daca omul traieste numa din facut cantari nu-i corect sa-i furi painea, la fel cum nu e corect sa mergi fara bilet pe trolebuz. Daca e prea scump biletul poti sa mergi pe jos. Chiar daca ei pun tarife prea mari, asta nu iti da voie sa mergi fara bilet. E costul unui serviciu. Daca nu dau faliment nu-i problema mea. E vorba de paina lor.

  In alta ordide de idei nu am auzit nici un predicator sa ceara bani ca sa-i asculti predica. Acuma sa faci profit din muzica crestina e o alta poveste. Nu mi se pare nici asta corect. Sa ceri bani cat sa-ti acoperi cheltuielile de productie mi se pare ok.

  Eu personal mai bine nu ascult decat sa-mi cumpar cd. Oricum ascult foarte rar. In timpurile noastra poti sa-ti descarci gratuit unele cantari de pe sit-urile bisericilor. Tre sa sune bine si sa te atinga la suflet nu sa fie extraordinare. Oricum in biserica canta piesele cele mai bune ca sa cumpere lumea cd-urile.

  Apoi nu am auzit nici un prooroc in biserica condamnand piratarea de muzica crestina. Prorocii care ca condamne mandria, rautatea, lipsa de implicare in biserica, necredinta, ect. am auzit. Nici predica in care sa se condamne pirateria de muzica crestina nu tin minte sa fii auzit.

  Like

  Reply

  • Ezekiel
   Nov 29, 2010 @ 21:57:45

   “Apoi nu am auzit nici un prooroc in biserica condamnand piratarea de muzica crestina.”

   Wow, interesant cum tu iti ghidezi viata mai degraba dupa spusele “proorocilor” decat dupa Cuvantul lui Dumnezeu. Ma intreb daca ai auzit sau mai bine spus citit vreodata in Biblie versetul in care scrie “Sa nu furi.” Dar daca “proorocii” nu au zis asta niciodata, atunci nu e nici o problema.

   On topic: Sa presupunem ca toti “artistii crestini” sunt niste ipocriti si niste sarlatani pentru ca, zici tu, “fac comert cu Evanghelia”. Dar, pentru ca exista totusi o lege in tara asta, si pentru ca tu ca si crestin trebuie sa dai Cezarului ce e al Cezarului, nu ai voie sa copiezi ilegal melodiile “sarlatanului” de pe internet. Si atunci se naste vechea intrebare:

   Oare e pacat sa furi de la un hot?

   Din punctul meu de vedere articolul e plin de subiectivism si in totala contradictie cu invataturile biblice. Pare mai degraba o colectie copilareasca de scuze pentru un “pacat mic”. Banuiesc ca afirmatia “Nu te obliga nimeni sa asculti muzica crestina daca nu ai bani sa o cumperi” nici nu are rost sa o mai aduc in discutie.

   Subiectul asta a fost dezbatut intens pe alte bloguri evanghelice, cum ar fi cel al lui Marius Cruceru: http://mariuscruceru.ro/2010/01/20/torentul-cu-furaciuni-crestinesti . Nu cred ca ti-ar strica sa te uiti putin si peste reactiile celor de acolo (in cazul in care nu ai facut-o deja).

   Like

   Reply

   • nicusoare
    Nov 30, 2010 @ 00:12:33

    Argumentul “Nu te obliga nimeni sa asculti muzica crestina daca nu ai bani sa o cumperi” nu are sens sa-l aduci in discutie, pentru ca e gresit, pentru ca pur si simplu muzica crestina nu ar trebui sa fie doar pentru cei ce au bani. Cristos nu a predicat doar celor ce “aveau bani sa-L asculte”.

    Like

 5. Dany
  Nov 29, 2010 @ 13:22:09

  Eu nu vreau sa fac afirmatii, nici sa condamn pe cineva.Ca de obicei, adevarul este undeva la mijloc. Depinde cum privesti. Ar trebui luate in considerare anumite aspecte. Din punct de vedere al cantaretului, acesta chiar daca vrea sa faca o slujba, este fortat sa mearga la un studio, care, fortat de lege, va functiona ca orice alt studio, chiar daca este crestin. Asta inseamna ca studioul iti impune pretul de vanzare, el are drept astupra cantarilor tale, iar tie iti va da doar un numar de exemplare(casete, CD-uri). Daca te multumesti cu ata, totul este ok. Problema este cand cantaretii vand CD-uri, casete ilegal, adica nu platesc impozit. Din punct de vedere al ascultatorului, mi se pare normal sa platesti pentru un CD, realizarea lui implicand costuri: factor uman, energie, aparatura…etc.

  Like

  Reply

 6. nicusoare
  Nov 29, 2010 @ 13:31:44

  Pentru urmatoarele comentarii va rog frumos sa mentionati fiecare daca detineti mp3-uri fara a avea cd-ul original si ce atitudine aveti practic. Nu doar ceea ce vi se pare ca ar trebui sa fie.

  Like

  Reply

 7. bianca
  Nov 29, 2010 @ 16:01:05

  eu sincer am mp3 si nu am cd cumparat ….pt ca de multe ori este doar o piesa sau o melodie care imi place sau imi vorbeste si aceea o ascult…si alta de altiii si tot asa….nu pot sa cumpar un cd pt o melodie ….nu stiu daca e bine sau nu…dar o ascult pe youtube si gata….am rezolvat sintuatia dupa mine….
  dar din pacate in zilele noastre muzica crestina…nu mai e muzica prin care sa iti vb Domnul personal…sa simti ca El e cel care i-a dat interpretului.. din contra bati din palme , dai din picioare si cand iesi afara esti tot la fel….pacat…
  mai nou spunem ca facem lauda si inchinare si dam instrumentele la maxim si cantam acolo sa fie atmosfera…dar…iesim si la fel… unde e muzica ce schimba?
  artistii crestini.. fac ce fac si tot la bani ajung..
  prefer sa o aud pe sora X sau fratele care canta cum canta dar au ceva…..ceva din Dumnezeu…

  Like

  Reply

 8. Raluca
  Nov 29, 2010 @ 20:36:11

  Eu cred ca fiecare ne raportam la subiectul acesta asa cum ne convine.Nu-i condamn pe cei care asculta muzica de pe internet si nu au achizitionat cd-ul in original(este si cazul meu:D).Si fiecare are motivele lui:pe cd sunt doar 2-3 piese frumoase,acestea au un pret ridicat sau,ma rog…Dar cel mai bine ar fi sa ne punem noi in postura “artistului” si sa ne gandim cum am reactiona intr-o asemenea situatie:am crede ca Dumnezeu ne poate sustine in lucrarea pe care pretindem ca El ne-a incredintat-o sau asteptam ca timpul,eforturile,talentul sa fie rasplatite de catre cei din jurul nostru,pe care ar trebui sa-i slujim,din moment ce spunem ca facem o slujba…Acuma fiecare cum crede:)

  Like

  Reply

 9. Snickersfan15
  Nov 29, 2010 @ 21:37:02

  Deci (ca sa incep in modul “cuvenit” o afirmatie): imi voi spune parerea atat vizavi de articol si de subiect, cat si relevant fata de rugamintea lui nicusoare:

  [Pentru urmatoarele comentarii va rog frumos sa mentionati fiecare daca detineti mp3-uri fara a avea cd-ul original si ce atitudine aveti practic. Nu doar ceea ce vi se pare ca ar trebui sa fie.]

  In primul rand, voi recunoaste ca fac rost de mai toata muzica de pe internet. YouTube, torente, free sites etc. Ok, am si albume originale. Unele cumparate (Pocaitzii, Impact Quartet, Dynamis, etc.), alte primite (Steven Curtis Chapmen, Casting Crowns, Impact Quartet, Dunamis etc.).

  Sprijinesc, pe cat posibil, cumpararea de albume originale (mentionez ca am si necrestine, dar acela e un alt subiect). Insa aici consider ca se complica lucrurile. Da, este dreptul omului sa fie platit, daca din muzica isi castiga painea. Dar asta nu inseamna ca trebuie sa faca bisnita cu Cuvantul lui Dumnezeu. Daca e un artist crestin (cu sau fara ghilimele) care nu canta pe teme crestine, precum ar fi americanii P.O.D (au cantat la inceput, acum mai mult underground…), Amberlin, As I Lay Dying, sau romanii The Marker, ok, inteleg. E dreptul sa isi primeasca banii pentru serviciile prestate.

  Acum, daca e vb de artisti crestini producand muzica crestina, consider ca acestia ar trebui sa puna la bataie banii proprii, sa faca rost de sponsorizari, donatii etc. pt a putea asigura continuarea lucrarii lor. Ok, simbolic pot ruga simpatizantii cu cauza lor sa doneze o suma pe care o considera acestia, sau sa achite o suma fixa pt un anumit album. Asta nu inseamna ca va conditiona slujba pe care ei o fac la obtinerea sumei respective! Ci doar sa apeleze la bunavointa ascultatorilor de a sprijini lucrarea. Pentru ca, totusi, s-au investit bani in producerea acelor albume. Atat timp cat se reuseste recuperarea sumei, PENTRU A O PUTEA INVESTI MAI DEPARTE IN LUCRAREA DE LARGIRE A IMPARATIEI LUI DUMNEZEU PRIN MUZICA, consider ca totul este ok.

  De ce folosesc eu netul pt a procura muzica? Pentru ca nu suntem miliardari! Daca am avea salarii mai decente, precum se poarta prin tarile din Vest, da. Mi-as cumpara si eu albumele/piesele care-mi plac. Si, in cazul in care as consida ca artistul respectiv merita banul meu, dar e distractiva cantarea lui, as asculta-o pe YouTube. Nefiind cazul la noi, recurg la mijloacele obisnuite. A plati 20 RON pe un album in Romania mi se pare si mie absurd! Poate 15 lei maximum. Mai mult, fara DVD cu concert live, sau alte chichite, nu se justifica.

  Deci, da. Folosesc si internetul si am si albume originale. Pe acestea marturisesc ca le-am facut facut mp3, sau le-am copiat, pt a nu-mi zgaria originalele si pt a nu se pierde, daca vreau sa i le imprumut unui prieten pt auditie.
  Dar, in limita posibilitatilor, incurajez procurarea de albume originale. Aceasta, bine-nteles, daca va place artistul respectiv si daca ii respectati suficient de mult munca pt a cumpara acel cd. Consider ca amandoi factorii sunt importanti.

  In alta ordine de idei, si poate o vom elabora intr-o discutie/articol viitor pe tema: unde sunt casele de discuri care sa promoveze realizarea de muzica crestina? Fie ca e vb de case indie sau de alta natura. Prea putine case de discuri care sa produca muzica adevarata. Nu intru in detalii si definitii ale conceptului; fiecare intelege altceva cand vine vb de muzica de calitate. Dar unde sunt acele case de discuri care sa incurajeze talentul si creativitatea si sa-i ajute pe acei artisti, care au ceva de transmis, sa o faca?

  Da, intr-adevar, se face ceva progres si in plan muzical, dar tare greu… Sunt satul de slaba calitate a multor piese romanesti. Nu voi indica nici nume de artisti, nici genuri muzicale, pt a nu se simti nimeni ofensat. Doar ca e o realitate ce nu mai trebuie ignorata, ci merita luata in serios. Ne facem de rusine daca cei din lume sunt in stare sa produca muzica mai buna ca a noua, chit ca sunt, ori ba, ziditoare piesele noastre… Daca nu reusesc sa fie relevante culturii in care ne aflam si sa le vorbeasca inimii oamenilor, sunt degeaba. Nu mai avem nevoie de cantari gen famfare, coruri si etc., care nu fac altceva decat sa raspunda pseudo-nevoilor crestinilor, pe care si le-au creat singuri (in loc sa duca Evanghelia oamenilor de pe strazile oraselor in care locuim si sa raspunda nevoilor REALE ale acestora). Suntem prea ocupati cu ceea ce se petrece in interiorul Bisericii, ca ne uitam menirea si scopul nostru real: acela de a duce Evanghelia mai departe la oameni.

  Astea fiind spuse, astept parerile voastre, si in special pe cea a lui nicusoare.

  –Chris G.

  Like

  Reply

 10. eni
  Nov 30, 2010 @ 11:37:52

  Pe subiectul asta am putea discuta mult si bine si tot nu ii vad rostul, doar ca mie nu mi se pare corect ca cei care fac muzica crestina sa se intretina din vanzarea Cd-urilor cu muzica crestina…Mai bine ar lucra ca sa aiba bani de trait si din vanzarea cdurilor sa doneze banii…dar…fiecare cu principiile lui…

  Like

  Reply

  • gabi
   May 24, 2011 @ 22:07:16

   mda
   vad ca esti asa de inteligent…
   artistul sa investeasca mii de euro in instrumente..
   sa petreaca mii de ore exesand, studiind
   sa plateasca studio-ul
   sa plateasca multiplicarea discurilor
   tot el sa doneze
   ca tu sa ce?
   sa fii destept si sa comentezi de acasa in timp ce nu faci si nu ai facut altceva niciodata decat sa comentezi si sa pretinzi de la altii
   in loc sa apreciatii artistii care se sacrifica la propriu ca sa scoata un album, si nu vorbesc de toate jegurile muzicale- imi cer scuze- ce de cei car incearca sa produca si calitate; si apoi cand albumul e produs , sa nu iti fie greu sa-l cumperi cand ai ocazia si daca doresti sa-l faci cadou celui ce are nevoie – de ce nu? atata poti face si tu corect?
   nu inteleg de ce asteptati ca artistul sa faca toata munca si tot el sa se sacrifice si financiar
   poate ar fi bine daca fiecare ar spune la job sefului: “LUNA ASTA AM MUNCIT IN NUMELE DOMNULUI,NU VREAU SALARIUL, DA-L LA SARACI”
   e absurd nu?
   asa ma gandeam si eu

   Like

   Reply

   • nicusoare
    May 25, 2011 @ 09:44:48

    Apreciez artistii care se sacrifica, eu personal dau bani si ajut, putin, cat pot, si stiu ca e nevoie de multi bani, nu am spus ca nu e nevoie de bani sa produci muzica crestina, insa ce am pus sub semnul intrebarii e MODUL in care se obtin banii. nu compara salariul cu comertul cu bucata.. sunt doua tipare total diferite. citeste cu atentie articolul, ca sa nu ma mai repet..
    Cei ce slujesc pe Dumnezeu au dreptul sa si traiasca din asta, problema apare atunci cand VINZI..

    si cum am mai spus si pe alt blog:

    De la Galateni 6:6 “Cine primeşte învăţătura în Cuvânt să facă parte din toate bunurile lui şi celui ce-l învaţă.” .. pana la
    “Folositi-va de legile omenesti (copyright) ca sa obligati lumea sa va plateasca, faceti propaganda si umiliti public pe cei ce nu au bani dar vor sa asculte muzica crstina” .. e un drum lung si trist.

    Eu am vazut artisti (de care nici n-am auzit pana atunci) facand propaganda publica pt cat se simt ei de furati, si nu pot sa am decat mila. Un slujitor al lui Dumnezeu nu face din astea.

    Like

 11. Snickersfan15
  Nov 30, 2010 @ 14:02:55

  No comment! Continuare de nota 10, nicusoare! 😉 God bless & keep it up! 🙂

  –Chris G.

  Like

  Reply

 12. bianca
  Nov 30, 2010 @ 15:15:17

  bravo felicitari FRATE CRISTEA ALIN…imi place mult comentariul d-voastra ce sa zic.. dar de ce nu l-ati facut ***** direct ? mie mi-ar fi rusine..

  Like

  Reply

  • nicusoare
   Nov 30, 2010 @ 15:25:54

   Scopul articolului nu e atacul la persoana, ci dialogul civilizat si sincer. Va rog sa vorbiti despre suiect. fiecare are dreptul la o parere, chiar daca si-o exprima mitocaneste.

   Like

   Reply

 13. zeno
  Dec 07, 2010 @ 14:46:39

  stii, cred ca esenta sta in ultima fraza pe care ai spus-o:
  “Daca am fi in primul rand crestini, si mai apoi artisti, am intelege asta. Din pacate multi sunt doar artisti, facinati de viata de artist lumesc (laic), si au copiat acel tipar in crestinism, altii inca incearca sa-l copieze, dar n-au bani..”
  Scripura spune: “cel ce are inima buna sa laude pe D-l”, nu cei ce au nevoie de bani sau de slava omeneasca.
  Dumnezeu atinge sufletul prin muzica, mangaie, chiar si vindeca,…am experimentat asta. Insa, nu ne-a cerut sa facem coruri, fanfare, trupe, ..samd. vrea sa avem o alta viziune.
  credem ca ne vom lua rasplata dupa slujirea din biserica, slujirea care se vede
  si ne inselam. intr-o zi ne va spune: “mergeti de la mine ca nu va cunosc”
  “am fost bolnav si n-ati fost sa ma vedeti, am fost in inchisoare si n-ati fost pe la mine,…” Va inchipuiti ce diferenta de insarcinare si responsabilitate amev si cat suntem de obtuzi in viziunea noastra despre ceea ce inseamna raspandirea evangheliei?!
  Dumnezeu are capacitatea de a-si raspandi evanghelia si fara cd-urile noastre
  si daca nu ar putea altfel, atunci de ce nu ne-ar putea pune la dispozitite resursele financiare potrivite?!
  viata Domnului Isus a fost alta, viata primilor crestini a fost alta, viata lor era caracterizata de dragoste.
  nu a fost alergare dupa slava, dupa vedetism. isi vindeau averile ca sa poata trai toti. aveau in vedere extinderea imparatiei, mantuirea sufletelor.
  treaba cu cd-urile crestine pe piata e gresita din start, din fasa…

  Like

  Reply

  • gabi
   May 24, 2011 @ 22:18:59

   artistii adevarati il pot si il lauda pe Domnul acasa si la biserica sau oriunde
   dar ca lauda lor sa ajuga pe un cd de calitate costa; si nu pt ca asa vor ei
   nu muzica e pe bani, ce suportul muzicii, si instrumentele sunt pe bani
   intunecati de satan mai sunteti
   dati in cel ce lucreaza nu in lenesul ce nu da un banut pt a ajuta o lucrare buna.
   si nu vad care e problema voastra daca Domnul vrea sa binecuvanteze un artist care probabil si-a dedicat ani buni din viata slujind Domnului si in sala de repetitii perfectionand darul primit.. aaaa… vinovatia va face sa cautati si sa gasiti scuze de tot felu’ inteleg.
   sincer, personal nu am auzit vreun artist crestin care sa arate cu degetul ca a fost piratat – dar spre “el” vad indreptate multe acuzatii stupide
   si asa e jale fratilor cu incultura muzicala.. se intelege prea bine acum de ce..

   Like

   Reply

 14. flo
  Jan 18, 2011 @ 15:57:44

  E un subiect dureros… in acea zi se va spune “plecati de la mine ca nu va cunosc”
  Cred ca pentru un crestin adevarat toate chestiile acestea il dor si sunt dureroase.
  Sunt de acord cu tine, darurile ceresti nu se vand ci se dau mai departe fara bani, Probabil ca intr-o biserica adevarata se da fara bani si fara plata cuvantul lui dumnezeu si cantarile inspirate din scripturi !!! Exista asa o biserica oare ?
  Consider ca doar Dumnezeu are drept de autor asupra celor cantari sau predici sau ce o fi, cale care sunt inspiratie duhovniceasca …. Iar Bisericile sa-si sustina “copiii” cu daruri asta doar daca nu s-a ingrijit Dumnezeu de ele…

  Like

  Reply

 15. Paul Cimpeanu
  Feb 28, 2011 @ 11:11:37

  Pace Nicu. Pentru că sunt pentru prima data pe blogul tău ( în calitate de cititor), permite-mi să te felicit pentru calitatea acestui post.
  Ai atins un adevăr despre care, nouă creştinilor evanghelici, nu ne prea place să vorbim. Ştii de ce ?
  Pentru că muzica creştină, şi nu numai, a devenit o adevărată industrie, destul de profitabilă, în care sunt angrenaţi extrem de mulţi creştini. Apostolul Pavel a spus ca nu-i un păcat, pentru aceia care predică Evanghelia, să trăiască din Evanghelie ( să trăiască, nu să facă avere din ea), cu toate că el nu s-a folosit de dreptul acesta. Şi ai punctat forte bine, de ce Pavel ne-a dat acest exemplu, pe care din păcate, foarte puţini îl urmează( interesant nu ?!).
  Dar nu ştiu ca Pavel să fi scris corintenilor că, cine cântă spre lauda Domnului, să trăiască din cântat (?!) Să nu forţăm Cuvântul lui Dumnezeu, pentru a ne scuza, atât înaintea lui Dumnezeu, cât şi înaintea oamenilor. Nu merge.
  O inima bună, îl va lăuda pe Dumnezeu, fără a se gandi la câştigul personal. Aici este problema. În prezent, întâlnim din ce în ce mai puţini slujitori/ cântăreţi, care să nu urmărească şi aspectul comercial al slujirii lor.Bisericile noastre cu ocazia evanghelizărilor, au devenit adevărate târguri de promovare şi vânzare CD-uri şi diverse materiale creştine. M-ar îngrozi gândul să ştiu că pe unii numai acest aspect îi interesează. Sper să greşesc, dar nu sunt atât de sigur.
  Cu speranţa că nu am ofensat pe nimeni, închei, dorindu-ţi mult har şi inspiraţie în slujire.

  Like

  Reply

 16. RoKaMusic.RoRoKa
  Jun 15, 2011 @ 01:59:33

  Pace!M-am bucurat cititnd articolul acesta vazand totodata ca nu sunt singurul care gandeste asa.Acum crestinii sunt artisti si au legi lumesti.Se dau si in judecata pentru drepturile de autor..”doar suntem artisti”…dar am concluzionat ca noi trebuie sa ne vedem de ale noastre si ei de ale lor…sa faca bani in continuare.
  Eu unul cant muzica crestina si nu cer bani nimanui caci nu m-a pus nimeni sa investesc…a fost alegerea mea….asta ca sa slujesc, de unde rezulta ca in dar ofer asa cum Domnul a facut.
  Lui Dumnezeu ii pasa de investitiile pe care le-am facut pentru lucrare si el imi da rasplata.
  Pe mine unul, piratati-ma la maxim, n-as putea sa iau bani pe spatele harului Lui Dumnezeu niciodata,putem face si alte lucruri pentru bani…!

  http://rokamusic.ro/download

  Like

  Reply

 17. costin
  Jan 05, 2012 @ 22:02:31

  Imi dau si eu cu parerea: daca e “muzica crestina” (in sensul de Christian Rock sau alte feluri de manele ) si daca ti se cere bani pe dansa, eu zic ca te descurci si fara !

  Am trecut si eu prin setea de muzica (nu crestina dar muzica buna, cumparam casete piratate de intreprinzatorii nostri din Bucuresti – asta era in anii 90), si dupa aceea am ajuns in America. Am ajuns la concluzia ca intre pretul pe care il platesti pe un CD legal, si pretul in timpul din viata irosit asteptand sa faci download de pe torente si alte alea … nici nu exista comparatie.

  Mai mult nu inseamna mai bun. Daca o carte se merita citita, atunci investitia ta de timp e mult mai importanta decat investitia in bani. La fel si cu musica. Daca ei muzici sau carti pe gratis, ajungi sa ti se para ca chiar e pe gratis – nu e ! Te costa timp din viata, (nemaivorbind de mustrarile de constiinta ca nu te-ai purtat corect fata de autorul acelei opera), si asta e cu mult mai important decat cei cativa dolari.

  Daca e scump, in schimb, vei avea grija cu ce iti vei pierde vremea ! E valabil pentru toate categoriile: muzica, carti, software piratata. Nemaivorbind de filme, mai ales filme !

  Am si eu un alt fel de muzica crestina e care am platit: integrala cantatelor de Bach de Gardiner m-a “costat” 35 de dolari. Chiar si la salariile din Romania, aproape oricine isi poate permite, si daca nu-si mai permite nimic altceva pentru un an de zile, cu atat mai bine !!!!!

  Like

  Reply

 18. S.
  Feb 20, 2012 @ 15:49:44

  Cel mai trist in ochii mei si ce ma doare este, cand asa zisii fratii nostrii “artisti” (pentru mine sunt SLUJITORI) condamna pe fratii lor pentru copierea, imprumutarea, etc. cd-urilor lor! E destul de trist ca ei sunt cei ce scriu pe cd-uri ca “toate drepturile sunt rezervate….” si prin asta cum ai zis si tu, REZUMA Lucrarea Domnului in loc sa o extinda! Astept ziua cand fratii nostrii cantareti, cei pe care Domnul i-a randuit la slujba asta, sa scrie pe Cd-urile lor: “E permisa copierea, imprumutarea…” si din partea mea, poate sa scrie si ca s-ar bucura de o sustinere financiara pentru Lucrare! Sunt mai mult ca sigura ca ar primi sustinerea asta, inafara de faptul ca ar urma in sfarsit exemplul lasat de Pavel!…Domnul sa lucreze in privinta asta! P.S. Mi-a placut mult propozitia ta: “Mai mult, cand vrem sa aducem o jerta, Biblia ne invata ca trebuie sa ne coste… Nu cauti ca prin slujire sa castigi ceva, ci sa daruiesti, sa jertfesti.”- Amin la asta!

  Like

  Reply

 19. nicusoare
  Feb 20, 2012 @ 16:19:30

  Asa e. “REZUMA Lucrarea Domnului in loc sa o extinda”. Citeam despre un studiu facut in SUA (nu mai stiu exact sursa) cum ca aplicarea legii copyrightului la sange nu a marit vanzarile cu mult, ci doar a oprit multi oameni de la a accesa informatia.
  Adevarul e ca cei ce au bani si isi permit, oricum cumpara – cu conditia sa fie ceva de calitate, nu doar o piesa pe care o asculti 2 zile si te plictisesti. Iar cei ce nu au bani, copiaza. Sau daca se aplica legea, nu mai au acces.
  Sunt aproape convins ca acelasi lucru s-ar realiza si cu ACTA, limitarea accesului, nicidecum marirea record a vanzarilor.

  Dar cand e vorba de strangeri de BANI, oamenii sunt dispusi sa incerce orice absurditate, poate poate o sa dea roade..
  Trist e ca noi vorbim de crestini si de lucrarea lui Dumnezeu, nu de oamenii din lume si a lor tarabe.

  Like

  Reply

  • S.
   Feb 21, 2012 @ 23:10:14

   nu vreau sa cred ca toti cantaretii crestini, care tin la copyright, fac asta pentru castig…eu cred ca sunt cativa, la care le e frica, ca nu vor putea duce Lucrarea fara vanzari mai departe…au nevoie de rugaciunile noastre, ca sa inteleaga, ca Domnul e cel ce duce, nu ei..personal stiu un exemplu ptr. afirmatia mea, si sigur sunt mai multi. Vreau sa cred asta! 🙂

   Like

   Reply

 20. Adi Gliga
  Mar 19, 2012 @ 12:41:05

  Legea copyright e o lege de stat – Si Biblia cere sa respecti inclusiv aceasta lege…care e menita sa protejeze anumite drepturi ale autorului.
  De obicei nu intru in polemici dar de data asta as vrea sa va spun atat. Daca ati umbla cu mine o saptamana doua in misiune, ati intelege ce inseamna multe lucruri despre care voi vorbiti dar nu aveti idee cum arata in realitate. Mai intai renuntati la comfortul vostru….leafa voastra sigura(de la locul muncii) si incepeti sa faceti muzica doar pentru oameni…pentru a-i apropia de Dumnezeu. Veti vedea ca nu mai vorbiti niciodata despre cantareti, care si asa sunt cei mai loviti de biserica….culmea. Biblia spune fiecare sa manance de unde munceste. Si mai e celalalt aspect…in timp ce discutam oameni care totusi fac ceva pentru societatea aceasta blestemata, pentru pusti din generatiile FACEBOOK, pentru ca sa aiba alternative la ceea ce li se ofera, uitam esenta. Si anume ca sunt oameni care merg in iad, in timp ce discutam chestii despre cat de bine e sau nu un slujitor. Chestie legata de maturitate spirituala. Un sfat de la un slujitor prin muzica: Pretuiti-ne cat suntem in viata…chiar asa cu defecte. Lumea va vedea asta si vor dori sa va semene. Adevarul despre noi nu ilstiti decat daca umblati cu noi. Si veti vedea sacrificii si durere multa…dar si un CRISTOS care ne sprijina in timp ce suntem doborati de ai nostrii.
  A spune ADEVARUL – nu inseamna a JUDECA. Lasati pe Domnul sa judece. Cel ce o face pentru bani si-a luat rasplata. dar cel ce o face pentru Dumnezeu isi va primi rasplata de la El. Lasati slujitorii si iesiti in lume la cei ce nu stiu cum sa ajunga in iad…ati castiga mult mai mult. Sper sa nu fiu cenzurat.
  Cu respect – Adi Gliga

  Like

  Reply

 21. nicusoare
  Mar 19, 2012 @ 13:38:05

  Multumesc pentru interventie. Am sa raspund punctual la argumentele tale:

  1. “Biblia cere sa respecti inclusiv aceasta lege”
  Nu tot ce e ilegal e si pacat. Istoria a dovedit asta de multe ori.
  Biblia nu vorbeste explicit despre legea dreptului de autor (nici macar la general, fara referire la creatii ca predicare sau cantare), daca ar pomeni, discutia noastra nu ar avea rost si nu as fi scris niciodata articolul acesta.

  In sens mai larg, de a respecta toate legile statului, intotdeauna au fost si vor fi legi care nu pot fi respectate de catre cei credinciosi, pentru ca intr-un fel sau altul incalca libertatea de constiinta, sau au rol de bariera, pur si simplu impiedica mersul normal al lucrurilor in biserica.

  Si mare grija, atunci cand iei “Statul” ca si aliat.. Argumentul acesta a fost invocat de nenumarate ori in istoria bisericii de crestinii in disputele dintre ei, in functie de interese. Apostolul Pavel ne sfatuieste nici macar sa nu ajungem sa “bagam in seama” Statul, respectiv reprezentantii lumesti in disputele noastre interioare in Biserica.
  In cazul in care nu am fost destul de transant, fac o mare diferenta intre copyrightul pentru reclame la dero sau chiar o melodie de dragoste a lui Banica si copyrightul pentru o predica, respectiv o cantare. Le incadrez in total alte categorii.

  2. “lege…care e menita sa protejeze anumite drepturi ale autorului.”
  Daca tu nu ai nici o mustrare de constiinta atunci cand – sa presupunem ca s-ar aplica legea aceasta – politia vine si aresteaza/amendeaza pe fratele tau ce asculta cantarile tale fara sa detina cd-ul original, atunci avem o mare problema, si putem incheia discutia aici. Punct.

  Sau nu intelegi gravitatea, efectele acestei legi. Pe mine ma socheaza usurinta cu care artistii vorbesc despre pedepsirea fratilor lor crestini pentru ca nu dau bani. Pentru ca o lege nu poate stopa un fenomen decat prin pedepsirea celor care il practica, ori ca si crestin, cred ca deja am ajuns mult prea departe in a ne folosi de prietenul nostru “statul” impotriva fratilor.

  3. “Daca ati umbla cu mine o saptamana doua in misiune, ati intelege ce inseamna multe lucruri despre care voi vorbiti dar nu aveti idee cum arata in realitate. “… “in timp ce discutam chestii despre cat de bine e sau nu un slujitor”

  Discutia nu se refera la “tine” in special sau la vreo alta persoana, ci la sistem, la principiile industriei muzicale crestine romanesti (poate suna prea pompos) care, zic eu, ar trebui sa fie diferita de cea lumeasca.
  Despre tine am o parere foarte buna, si ma rog ca Domnul sa te intareasca in slujire si sa-ti dea binecuvantarea Lui in modul Lui.
  Daca poti fii mai explicit, despre ce lucruri nu am idee? Daca vrei sa ma inveti, vin cu tine oricand, si acopar eu cheltuielile comune, pentru ca o fac voluntar, fara sa fie o lege care sa ma oblige la asta!

  4. “Biblia spune fiecare sa manance de unde munceste.”
  Biblia ne sfatuieste sa facem parte si celui ce ne invata Cuvantul, fara referire la muzica. Si aceasta voluntar, in nici un caz obligati, de frica sabiei Cezarului.

  5. “Pretuiti-ne cat suntem in viata”
  Apreciez darul care l-a pus Dumnezeu in tine si in multi alti cantareti, contest sistemul. As vrea sincer sa nu fie vazut demersul meu de a discuta principiile ca si atac la persoana, pentru ca nu e.

  Like

  Reply

 22. Adi Gliga
  Mar 19, 2012 @ 14:26:25

  🙂 ma gandeam ca scriu degeaba…dar stim amandoi ca ceea ce eu am scris nu e legat de blog ci de atitudine a inimii. Si eu am crezut candva ca le stiu pe toate 🙂 Nu e atac la persoana..stiu, dar ce am scris eu e cu inima si nu cu interes sa adaug ceva la ce e scris…a fost o atentionare pentru cei ce au inima de crestin…chiar nu cred ca era necesar sa comentteze ce am scris mai ale ca a venit din inima si Biblia cere tot ce am scris eu acolo…:) PS: ce am scris eu aici era pentru toti cei ce isi pierd vremea …ramane in picioare ce am scris: iesiti in lume si atunci puteti scrie unde vreti ce vreti…dar va asigur ca veti scrie cu inima de Dumnezeu. 🙂 Bafta si Domnul cu voi in tot ce faceti pentru El.

  Ma intreb daca tu primesti ceva de la cineva 🙂 Mai sunt si oameni total dezinteresati.

  Like

  Reply

 23. Adi Gliga
  Mar 19, 2012 @ 14:29:04

  sters. la cerere.

  Like

  Reply

  • C.
   Mar 19, 2012 @ 15:33:52

   Fiecare din noi stie cu ce inima a scris. Sa lasam pe Domnul sa judece asta! Dar te inseli in cum gandesti despre noi, Adi (in privinta la intentie si in legatura cu viata noastra, ce facem sau nu facem pentru Domnul). 🙂

   Cercetati si pastrati ce e bun…asta e ideea! Si intentia articolului este una buna, in nici un caz de acuz. Daca Nicu vrea sa mearga cu tine Adi, invita-l! Poate va scrie un alt articol dupa experienta de o saptamana sau doua cu tine pe drum!

   crivosarb

   Like

   Reply

  • nicusoare
   Mar 19, 2012 @ 15:34:20

   Eu cred in transparenta si sinceritate de aceea scriu ce gandesc. Daca vrei sterg commentul ultim.

   Like

   Reply

 24. nicusoare
  Mar 19, 2012 @ 15:05:39

  Avem aceeasi Biblie, insa in interpretare suntem cu totii subiectivi.

  Nu ai scris degeaba. Daca nu as crede ca exista un castig din discutiile acestea libere nu as avea blog.
  De multe ori aici oamenii indraznesc sa fie mai sinceri decat in biserici.

  Poate rationalizez prea mult, nu stiu, ar trebui sa gandesc mai mult cu inima si eu. O sa ma gandesc la treaba asta.

  Like

  Reply

 25. Adi Gliga
  Mar 19, 2012 @ 16:18:35

  Cred ca ai interpretat tot ce ai citi acolo si ca sustii niste cauze care nu aduc beneficiu evangheliei…a fi sincer nu inseamna a scrie tot ce vrei despre cine vrei fara sa ai niste baze…dovezi
  si scriii impotriva la oameni care sunt in aceeasi directie cu tine…dar cu alte modalitati
  Apoi a fi sincer nu inseamna sa calci in picioare pe vre-un om sau sa pui cu o treapta mai jos pe cineva despre care nu stii nimic. Cu atat mai mult cu cat Biblia indeamna la zidire, ridicare…etc…nu la injosire…daca asta numiti voi sinceritate…calcand in picioare oameni din aceeasi tabara doar cu alta abordare atunci pentru mine asta e comunism nu sinceritate. Se pare ca eu incerc sa arat ca oamenii trebuie pretuiti chiar daca nu fac cum vrei tu sau gandesc cum vrei tu. Imi pare rau sa vad ca orice discutie cu iz spiritual si cu indemn spre acceptare si dragoste este facuta praf, doar ca sa aratam noi cat suntem de inteligenti…dar aici se vede care cat are din Dumnezeu..c.a nu poti intepa o sticla de cola si sa iasa lapte….iese doar ce este. Cred ca mai intai trebuie sa invatati ce e ADEVARUL ( sinceritatea) – Daca ati stii ca ISUS e adevarul nu ati mai scrie tot felul de contestari impotriva la oameni care trag in aceeasi directie cu voi. Stiti ca am dreptate dar mandria nu va lasa sa judecati… Asta e adevarul…daca e sa discutam despre sinceritate. Dar mai e o chestie…e blogul tau….nu? 🙂 nu trebuie sa pierzi…ca nu e etic 🙂 A fi biruitor, uneori inseamna sa stii sa pierzi. Biblia sustine acceptarea si dragostea…nu distrugerea…chiar a omului care nu face ce vrem n oi…..trebuie acceptat si iubit…astfel va fi castigat. Nu inseamna ca daca ai un blog poti face praf pe cine vrei…fa-te praf pe tine si vei vedea ce rating o sa ai 🙂 si in cer si aici Eu plec de pe blogul asta….Daca tot ai postat ceva ce am scris pentru tine doar…atunci posteaza si asta …necenzurat. Domnu sa faca lumina.

  Like

  Reply

  • nicusoare
   Mar 19, 2012 @ 17:13:55

   Imi pare rau daca crezi asta, insa eu cred in ceea ce sustin. Despre beneficiu, timpul va spune.
   Daca ti se pare ca am vorbit la modul personal rau despre cineva, te rog sa-mi spui unde, cum, concret.

   Evanghelia asa cum o inteleg eu inseamna sa iubesti pe Dumnezeu si legile Lui si apoi pe oameni. In ordinea asta.
   Daca pui oamenii pe primul loc se numeste UMANISM, si atunci nu mai suntem in aceeasi tabara.
   Vai de crestinii care nu au pe nimeni sa-i conteste!

   De multe ori as prefera sa nu am dreptate.
   Ratingul nu ma intereseaza.

   Like

   Reply

 26. C.
  Mar 19, 2012 @ 17:21:28

  Trist. Nicu, sterge tot ce am scris toti trei (e parerea mea). Domnul ne iubeste, si ne va lumina mintea (daca nu este) 🙂 la toti.

  Like

  Reply

 27. C.
  Mar 19, 2012 @ 17:22:53

  P.S. Iti sustin articolul! 90%

  Like

  Reply

 28. Adi Gliga
  Mar 19, 2012 @ 17:39:53

  Dumnezeu si-a dat viata pentru lege…nu? Toata legea si prorocii se cuprin in porunca aceasta…sa iubesti pe domnul….si pe aproapele tau ca pe tine….

  E chiar aiurea ca se vede cat stii din Biblie….
  Invata ce e copyrite-ul ca iti zic ca nu ai nici cea mai vaga idee…
  Daca ai fi citit Biblia ai fi stiut toate astea…si ca e scris sa dai cezarului ce e al lui…apoi sa manace fiecare de unde munceste…..sa respecti legile statului tot Biblia spune….
  Dar tu vorbesti in lipsa de cunostinta.

  uite o conversatie:

  X: Nu zic ca articolul e 100% ok, dar in mare, da! Cu alte cuvinte, ce il deranjeaza pe el si pe mine e ce scrie pe CD-urile crestine: e interzisa copierea, imprumutarea etc? Gasesti asta BIBLIC?….

  adi: da

  X: Unde scrie?
  Daca-mi arati versetul te cred si imi schimb radical parerea.

  adi: in Biblie spune ca trebuie dat cezarului ce e al lui…statu a facut legea….deci biblia ma invata sa respect legile statului

  adi: altfel noi crestinii ar trebui sa eliminam tot ce inseamna stat

  X: ok. Daca stiu bine, pe CD-uri scrie ca toate drepturile apartin “….” statului?

  adi_gliga: da, autorul plateste la stat

  gandeste putin
  plateste pentru ceva ce aii apartine…
  si e ceva ce nu stiti

  acea lege cu apartin autorului se refera la:

  protectia materialului

  adica:

  tu ai compus…si meriti ca cd-ul ala sa fie protejat ca si proprietate peronala

  altfel… fara copyright

  eu pot sa iau materialul tau si sa fac bani cu el
  eu care nu am nici o treaba cu muzica
  intelegi?
  la asta se refera
  nu ca am luat de la Dumnezeu
  atunci tu ca artist compui si vine altul si face bani pe spatele tau…..daca traiesti doar din muzica ca mine
  atunci fara copyright, eu te las fara sursa de venit

  legea e lege

  si atunci tu ar trebui sa te lasi de muzica si sa faci altceva ce iti asigura traiul

  eu sunt in domeniu stiu ce zic
  asculta-ma ca nu am intentie sa fac rau decat sa repar niste chestii
  promit

  Acum…oricine stie ca muzica mea o gasesti gratis pe net…sunt pentru imprastierea evangheliei…
  Eu am renuntat la un job bun pentru a face asta…sa fac muzica ca cei din jur sa se bucure….cumva trebuie sa traiesc….cum?
  Renunt la a mai face muzica si imi iau un job…e simplu…am salar si avans si gata….nu mai am timp de cantat si evanghelizari? da….
  Cine-i de vina? Eu ca am renuntat la muzica…de ce?
  ca sa implinesc Biblia care zice ca fiecare sa manance de unde munceste…atunci prin muzica eu ar trebui sa mananc…nu? Nu….zici tu
  Gandeste…faci afirmatii derspre adevar fara sa stii adevarul….ce stii tu de viata de slujitor….cautati nod in papura la ceva ce biblia nu cauta. Nu vb cu mine de Biblie cand se vede clar ca nu o stii. Promit ca nu sunt impotriva ta…e un blog pe care se poate vb sincer nu? Doar asta fac…incerc sa trag un semnal de alarma….Asta se numeste ipocrizie…sa vorbesti de adevar fara sa stii ce e cpiright-ul sau ce inseamna sa iti lasi serviciul de dragul oamenilor..ca ei sa se bucure de muzica care culmea nu am voie sa o pun pe cd decat free download…

  Traiesc de 12 ani din asta…uneori este …uneori nu….dupa mine mai traiesc inca cativa oameni….totul din aceeasi sursa de venit pe care vrei sa o pun gratis pe net…(e gratis) dar eu cred ca e chestie de egoism si de rautate sa iei de la celalalt ….

  Sunt impotriva contestarii unor realitati, a faptului ca folositi biblia sa distrugeti ceva ce merita sustinut…stiu ca ma apreciezi, dar aici nu e vb de mine…e vb de toti cei pe care ii reprezint. Mai bine incepeti sa va rugati pentru ei decat sa ii blamati toata ziua. Si atunci poate va veni si o schimbare….adevarul nu se scrie…se traieste…tine minte.
  Adi Gliga.
  NU! ca eu sunt slujitor

  Like

  Reply

 29. nicusoare
  Mar 19, 2012 @ 18:44:23

  Gandesti mult prea in alb-negru. Si folosesti Biblia ca pretext, dandu-i sensuri pe care nu le are, GENERALIZAND.

  “altfel noi crestinii ar trebui sa eliminam tot ce inseamna stat”
  Iti garantez ca NICI TU NU RESPECTI TOATE LEGILE STATULUI. Gandeste-te doar la limita de viteza de 50 km/h in localitati. Daca nu respecti aia, insa iei legile statului sa-ti apere copyrightul, nu esti sincer.

  Am lucrat la o televiziune crestina si la un studio crestin, stiu ce vorbesc. Cei de acolo se victimizau public ca li se copiaza albumele si sunt furati, insa aveau nenumarate sisteme de operare Windows si suite Adobe si programe fara licenta (multe mii de dolari). Adica hotul striga “hotul”! Am cerut intrarea in legalitate d.p.d.v. al software-ului. Mi s-a raspuns ca “s-a notat, insa momentan nu e o prioritate”. Au trecut vreo 2 ani si te asigur ca inca nu e o prioritate.

  Daca ai citit articolul, cred ca ai observat diferenta dintre tiparul salarului si cel al vanzarii cu amanuntul, nu ma mai repet.

  Inca odata iti spun, NU te blamez, nu te atac, nu te contest ca om. Contest sistemul. E nevoie de bani, iti doresc atatia bani cati poti duce (spiritual), discutia se refera la MODUL IN CARE sunt obtinuti.

  Daca crezi ca nu putem continua civilizat aici, te rog sa-mi scri un email.

  Like

  Reply

  • gabi
   Mar 28, 2012 @ 22:06:48

   si cum spui ca ar trebui sa obtina bani un artist de genul acesta ca sa isi poata plati o chirie (eventual) intretinere, lumina, gaz, vreau exemplu concret si detaliat cu sume, ce, cum cat si de unde? voi (unii) prezentati cazul ideal (zic ideal) intr-o lume care nu are nimic cu asta. s-a gandit cineva odata macar ca poate Dumnezeu asa vrea sa sustina financiar un artist crestin??? i-a creat cadrul legal ca sa poata avea un venit cat de cat constant din care sa traiasca si in acelasi timp sa aiba disponibilitatea de a compune in continuare. s-a mai spus si vreau sa subliniez: parca nu sunt tocmai curate motivele invocate pentru a sustine acest combat impotriva vanzari de CD-uri(cd, nu muzica) de catre artisti crestini. de condamnat e artistul care conditioneaza slujirea lui de o *taxa*. vrei sa asculti gratis..? mergi la biserica, inregistreaza pe telefon… aaaaaa nu se aude bine, poi vezi.. aia costa. ca sa fiu impartial – si studiou-rile zise crestine din Ro au o vina – sunt jale. eu ca si audiofil, de exemplu prefer sa platesc pretul unui cd original ,primind in schimb o calitate audio ridicata, teoretic, practic din pacate majoritatea sunt departe de adevar.si din pacate tot acestea (anumite studio-uri) fac mai multa galagie cu copyright-ul. sa fim realisti StiM cine e in capul listei. 20 ron pt un cda la calitate mp3 mi se pare totusi cam mult, mai ales si ca instrumentatia e facuta de aceeasi si iar aceeasi artisti… zero diversitate aceleasi preset-uri de mastering.. ani de zile am cumparat saptamanal produse originale, insa in acest moment din principiu cumpar doar direct de la artist. orice om poate gasii argumente perfecte pentru a-i sustine faptele, spusele. trebuie sa constientizam totusi ca Dumnezeu nu are mintea limitata de barierele intelegerii umane, si de aici pana la a pretinde ca stim raspunsul Lui in aceasta “dilema” e cale lunga.
   cumparati cd-uri ca sa ascultati muzica gratis.

   Like

   Reply

 30. C.
  Mar 20, 2012 @ 11:07:42

  citeste asta Nicu! http://stiri.resursecrestine.ro/74236/crestinii-si-copyright-ul-drepturile-de-autor
  Pot sa zic numai AMIN! 🙂 Exista deci alternative la copyright care permit imprumutarea si distribuirea (dar fara plata).

  Like

  Reply

 31. Trackback: Naivul crestin si politica. Poate de data asta.. « Nicusoare's Blog

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: